Szanowni Państwo,

Zarząd Fundacji Rozwoju Polskiej Branży Jubilerskiej, organizator targów
GOLD EXPO w Warszawie zaprasza do współpracy wszystkich zainteresowanych szkoleniami z dziedziny diamentów jubilerskich. Inicjatywa jest konsekwencją przeświadczenia Zarządu Fundacji, że rozwój branży to m.in. podnoszenie kwalifikacji zawodowych właścicieli i pracowników firm jubilerskich.

Szkolenia  „Badanie, identyfikacja i wycena diamentów w oparciu o nowe zasady obowiązujące w krajach UE”..

Szkolenia będą odbywać się w siedzibie PTGem w Warszawie przy
ul. Marszałkowskiej 138. Zajęcia będą trwać 10 dni w godzinach 10-17 (z przerwą na lunch). Dziesiątego dnia odbywa się egzamin końcowy oraz rozdanie dyplomów „Znawcy diamentów PTGem”.

Szczegółowe informacje dotyczące szkoleń pod nr infolinii 732 482 482

SZCZEGÓŁOWY  PROGRAM  SZKOLENIA  W  ZAKRESIE

ZNAWSTWA  DIAMENTÓW  JUBILERSKICH

POLSKIEGO TOWARZYSTWA GEMMOLOGICZNEGO

_________________________________________________________________________________________________________________

Dzień 1.

Wykład

Stan rzeczoznawstwa gemmologicznego w Polsce i świecie. Obowiązki i uprawnienia rzeczoznawców. Alchemia węgla. Występowanie diamentów – geneza i typy złóż, miejsc występowania. Pozyskiwanie diamentów. Systemy klasyfikacyjne. Nazewnictwo diamentów jubilerskich. Cechy jakościowe podlegające ocenie (4C). Rodzaje zanieczyszczeń – ogólna charakterystyka znamion (defektów) wewnętrznych.

Ćwiczenia

Praktyczna ocena stopnia czystości.

Dzień 2.

Wykład

Sortowanie diamentów. Szczegółowa charakterystyka znamion (defektów) wewnętrznych i zewnętrznych. Oznaczenia i sposób zapisu. Wpływ znamion zewnętrznych na stopień czystości. Klasy czystości. Właściwości diamentów (optyczne, chemiczne, elektryczne, termiczne, mechaniczne). Typy diamentów. Barwa. Czynniki determinujące powstawanie barwy. Barwa diamentów podlegająca ocenie. Skale barw. Kamienie porównawcze (wzorcowe).

Ćwiczenia

Praktyczna ocena stopnia czystości z uwzględnieniem znamion wewnętrznych i zewnętrznych. Graficzny opis zauważalnych znamion (defektów).

Praktyczna ocena barwy. Ocena stopnia czystości i barwy (łącznie).

Dzień 3.

Wykład

Diamenty barwne. Szlif brylantowy, proporcje szlifu i poprawność jego wykonania. Błędy mierzalne i niemierzalne. Ocena proporcji i poprawności wykonania szlifu wg systemu punktowego. Wyznaczanie proporcji okrągłego szlifu brylantowego (błędy mierzalne) za pomocą proporcjoskopu.

Ćwiczenia

Łączne ocena cech jakościowych diamentów oszlifowanych z uwzględnieniem stopnia czystości, barwy, proporcji i poprawności wykonania szlifu.

Dzień 4.

Wykład

Metody szacowania proporcji okrągłego szlifu brylantowego.

Ćwiczenia

Szacowanie wielkości tafli, wysokości korony, wysokości pawilonu, wielkości koletu.

Dzień 5.

Wykład

Szlifowanie diamentów. Style, rodzaje i modyfikacje szlifu brylantowego. Dopuszczalne odstępstwa od proporcji idealnych. Modernizacja szlifów.

Ćwiczenia

Przeszlifowywanie diamentów uszkodzonych i diamentów o starym szlifie brylantowym. Wyznaczanie masy rzeczywistej i przeliczeniowej. Obliczanie masy diamentów o brylantowych szlifach fantazyjnych. Obliczanie współczynników korekcji dla szlifów fantazyjnych.

Dzień 6.

Wykład

Imitacje diamentów i metody ich identyfikacji. Diamenty poprawiane metodą Yehudy i HPHT. Diamenty o sztucznie zmienionej barwie. Światowy rynek diamentów (aktualne trendy, ceny, giełdy itp.).

Dzień 7.

Wykład

Diamenty syntetyczne. Ocena cech jakościowych diamentów syntetycznych 7C.

Dzień 8.

Wykład

Szacowanie wartości i wycena diamentów jubilerskich. Rynek diamentów w Polsce. Inwestycje w diamenty. Kupno-sprzedaż diamentów.

Dzień 9.

Zastosowanie diamentów.

Ćwiczenia

Egzamin próbny. Łączna ocena cech jakościowych diamentów z uwzględnieniem stopnia czystości, barwy, proporcji i poprawności wykonania szlifu. Ćwiczenia indywidualne i konsultacje przedegzaminacyjne dotyczące oceny cech jakościowych diamentów jubilerskich.

Dzień 10.

Ćwiczenia

Egzamin końcowy, rozdanie dyplomów i uroczyste zakończenie kursu.